Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Španjolska protiv Hrvatske

Objavljeno:

Trebate li posjetiti Španjolsku ili Hrvatsku?

Trebate li posjetiti Španjolsku ili Hrvatsku?
Španjolska je i dalje jedno od najpopularnijih odredišta za putovanja u Europi, a popularnost Hrvatske i dalje raste. Obje zemlje imaju mnogo toga za ponuditi posjetiteljima. Ima prekrasne obale, fascinantne povijesti i ukusne hrane. I Španjolska i Hrvatska su nešto pristupačnije od većine europskih zemalja, ali općenito ćete vjerojatno potrošiti manje na putovanju u Hrvatsku. Sve, od smještaja do hrane i prijevoza, obično je pristupačnije u Hrvatskoj nego u Španjolskoj.

Svaka zemlja ima svoju osobnost. Španjolska je vrlo raznolika zemlja. Možete vidjeti arapski utjecaj posvuda. Hrvatska ima fascinantne stare gradove, osobito u gradovima poput Dubrovnika, koji je jedno od najboljih turističkih odredišta u zemlji.

Koja je zemlja jeftinija, Hrvatska ili Španjolska?
Trebam li posjetiti Španjolsku ili Hrvatsku? Ovo je popularno pitanje za mnoge putnike. Utvrdivši koja je zemlja skuplja, shvatit ćete gdje ćete dobiti više za svoj novac. Tjedan dana u Hrvatskoj možete koštati oko 464 eura (po osobi), dok vas tjedan dana u Španjolskoj može stajati oko 792 eura. Ove razlike postaju još uočljivije ako planirate provesti dulje vrijeme u zemlji. 10 dana, dva tjedna, pa čak i mjesec dana putovanja u Hrvatsku ili Španjolsku može stvarno povećati vaš budžet za putovanje.

Smještaj je često jeftiniji u Hrvatskoj u usporedbi sa Španjolskom (36 € naspram 50 €). Niskobudžetni putnici obično odsjedaju u jeftinijim hostelima i pansionima, dok su ljepši hoteli često privlačni obiteljima i otmjenim putnicima.

Uspoređujući hranu u Španjolskoj i Hrvatskoj, ne razlikuju se samo po kuhinji, već i po cijeni. Troškovi obroka i restorana u Španjolskoj (27 €) često su jeftiniji nego u Hrvatskoj (19 €).

Kada je najbolje vrijeme za posjet Španjolskoj i Hrvatskoj?
I Španjolska i Hrvatska prekrasna su mjesta za posjetiti tijekom proljetnih i jesenskih sezona kada su temperature ugodne, a gužve manje nego tijekom ljetnih mjeseci. Ljetna sezona može biti krcata putnicima i putnicima na kruzerima, a cijene obično dostižu vrhunac u to vrijeme.

Smještaj i restorani često se zatvaraju tijekom zimskih mjeseci u primorskoj Hrvatskoj. Ako tražite opuštenije mjesto za posjetiti i ne smeta vam mala neugodnost, onda ovo može biti pristupačno vrijeme za posjet. Ipak, neki manji gradovi mogu početi djelovati pomalo kao gradovi duhova, a smještaj može biti teško pronaći.

Vrijeme u Španjolskoj može dramatično varirati ovisno o tome gdje se geografski nalazite. Ako planirate posjetiti zemlju tijekom zimskih mjeseci, najbolje je da se uputite na Costa del Sol i Almeri. U sjevernoj Španjolskoj mnogi hoteli i restorani se zatvaraju tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Zašto je Španjolska skuplja od Hrvatske?
I Španjolska i Hrvatska su popularne turističke destinacije, ali općenito Španjolska privlači više posjetitelja što čini troškove malo skupljima. Španjolska također koristi euro, dok Hrvatska koristi hrvatsku kunu, tako da tečajevi pomažu u održavanju cijena.

Hrvatska je i cjenovno nešto pristupačnija jer se u mnogim mjestima mogu pronaći sobe za iznajmljivanje u domovima domaćih. Ove su sobe obično vrlo pristupačne, povoljno smještene i nude jedinstvenu perspektivu zemlje.

Koji su najskuplji i najjeftiniji gradovi i regije u Španjolskoj i Hrvatskoj?
U Španjolskoj obalni gradovi i mjesta zapravo mogu biti malo skuplji za posjet nego veći gradovi. Velika potražnja za smještajem može povisiti cijene, osobito u vrijeme najvećeg prometa kada ga posjećuje većina posjetitelja.

U Hrvatskoj su najpopularniji obalni gradovi i najskuplja mjesta za posjetiti. Gradovi poput Dubrovnika, u kojima ćete vjerojatno vidjeti nekoliko brodova za krstarenje, imaju više cijene od udaljenijih odredišta.

Kako možete uštedjeti novac prilikom posjeta Španjolskoj i Hrvatskoj?
Cijene u Španjolskoj i Hrvatskoj uvelike su pod utjecajem sezone u kojoj putujete. Cijene u obje zemlje obično su visoke tijekom ljetnih mjeseci, pa je najbolje putovati tijekom jeseni ili proljeća. Odaberite manje mjesta za posjetiti i provedite više vremena na tim mjestima kako biste uštedjeli nešto novca. Samo lutajte. Odvojite dan ili dva samo za istraživanje grada ili mjesta pješice. Upijajte atmosferu bez žurbe kroz muzej ili pokušaja obilaska svih znamenitosti i atrakcija. Autobusi su gotovo uvijek jeftiniji od vlakova, pa prije kupnje karata proučite sve mogućnosti prijevoza. Ostanite u lokalnom smještaju umjesto u hotelima velikih lanaca. Lokalni hoteli i hosteli obično su jeftiniji i imaju nešto više karaktera. Jedite tamo gdje jedu domaći ljudi. Odlutajte dalje od glavnih turističkih područja i pronađite restorane koji su ukusni i pristupačni. Izbjegavanjem turističkih zamki pronaći ćete dobru hranu za djelić cijene i doživjeti autentičniju stranu zemlje.