Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Šibenik On a Budget

Objavljeno:

Smješten na Jadranskoj obali Hrvatske

Šibenik je grad na jadranskoj obali Hrvatske. Poznato je kao ulazna vrata Kornatskog otočja. Kamena katedrala sv. Jakova iz 15. stoljeća ukrašena je sa 71 isklesanim licem. U obližnjem Muzeju grada Šibenika, u Kneževom dvoru iz 14. stoljeća, nalaze se izlošci od prapovijesti do danas. Tvrđava svetog Mihovila od bijelog kamena ima kazalište na otvorenom, s pogledom na šibenski zaljev i susjedne otoke. Veličanstveno srednjovjekovno srce grada, blještavo bijelo naspram mirnih voda zaljeva, dovoljno je da uzbudi svakog putnika i nećete biti razočarani svojim putovanjem ovamo. Užitak je istraživati kameni labirint strmih sporednih ulica i uličica. Šibenik je također važna pristupna točka za Nacionalni park Krka i Kornate.

Znamenitosti
Šibenska katedrala svetog Jakova, koja je sada na popisu UNESCO-ve svjetske baštine, jedan je od arhitektonskih vrhunaca dalmatinske obale. Započeta početkom 15. stoljeća, ova velebna katedrala trebala je više od 100 godina da se dovrši. Tijekom izgradnje ugrađeni su različiti stilovi, uključujući gotičku donju i renesansnu gornju razinu. Jedna od najistaknutijih značajki je izuzetan friz na vanjskoj strani apside s više od 70 jedinstvenih lica koja predstavljaju obične građane iz 15. stoljeća. Zanimljivi su i stari rukopisi biskupa Šižgorića, Dar mudraca Ricciardija i Lavlji portal s lijepim likovima Adama i Eve Dalmatina i Bonina Milana.

Samo nekoliko minuta hoda od šibenske katedrale nalazi se kasnorenesansna Kneževa palača, poznata i kao grofovska palača. Izvorno izgrađena da služi kao guvernerova rezidencija za vrijeme mletačke vladavine, zgrada je dobila ime po grofu Niccolu Marcellu, Mlečaninu koji je naredio izgradnju lokacije početkom 1600-ih. Danas se u palači nalazi gradski građanski muzej s brojnim lokalnim arheološkim artefaktima koji datiraju od neolitika do rimskog doba, uključujući skulpture (neke iz 7. stoljeća), zbirku novčića i druge razne predmete iz okolne regije.

Tvrđava svete Ane najstarija je šibenska obrambena građevina i datira još iz srednjeg vijeka. Iako je izvorna struktura bila uvelike uništena nakon što je slučajni udar groma u skladište municije izazvao razorni požar, obnovljena je kasnije u 16. stoljeću. Iako je tvrđava danas uglavnom u ruševinama, vrijedi posjetiti njene ruševne stare bedeme zbog spektakularnog pogleda na grad i Jadransko more. Dostupan strmom stazom uz vijugave uske ulice, to je posebno
Susjedstva.

Povijesni centar
Povijesna jezgra Šibenika najviše je zanimljiva posjetiteljima. Ovdje se nalaze mnoge znamenitosti i atrakcije. Grad najpoznatiji po mnogim crkvama u povijesnoj jezgri, one su zaista na svakom uglu. Većina ih je prenamijenjena u muzeje, galerije i druge javne prostore. Povijesna gradska jezgra izgrađena je u kamenu, s izrazito uskim i krivudavim ulicama s brojnim stubištima i nadsvođenim prolazima. Bogata baština najbolje je vidljiva dok se krećete malim trgovima i brojnim povijesnim spomenicima grada.

Marina Mandalina
Naselje Marina Mandalina nalazi se južno od centra grada Šibenika. Mandalina je savršeno polazište za plovidbu Hrvatskom, bilo da se odlučite za plovidbu prema sjeveru ili jugu. Iz marine Mandalina nadomak su vam otoci Šolta, Hvar, Brač i Vis, koji se nalaze u neposrednoj blizini Splita. Sjeverno od Marine Mandalina nalazi se Kornatski arhipelag, koji je među pravim nautičarima poznat kao mjesto za jedrenje iz snova. Ovdje ćete pronaći obilje prirodnih luka, ugodnih uvala i plaža bez gužve.

Baldekin
Baldekin je najveća šibenska četvrt, a po nekima i najljepši dio grada. Ovdje ćete pronaći mnoge visoke zgrade i gotovo sve što moderni turist može poželjeti. To je opušteno, lagano područje, a ljudi su ovdje društveni i prijateljski raspoloženi.

Aktivnosti
Plivaj! Plaže oko Šibenika su izuzetno čiste i zabavne. Pridružite se mještanima i isprobajte igru na plaži picigin, izum obližnje splitske mladosti. Sve što vam treba je plitka, pješčana ili manje kamenita plaža, mala lopta i društvo. Cilj je držati loptu što više možete u zraku, a dopušteno vam je koristiti sve dijelove tijela.

Posjetite nacionalne parkove Krka i Kornati. Nacionalni park Krka sličan je poznatijem Nacionalnom parku Plitvička jezera. Park je prepun prekrasnih krajolika vodopada, flore, faune kao i povijesnih i arheoloških ostataka. Nacionalni park Kornati poznat je po brojnim otocima i podmorju.

Prošećite Kalelargom (ulicom kralja Tomislava) i posjetite njezine trgovine, trgove i kafiće. Dođite na vrijeme i uživajte u godišnjem Šibenskom međunarodnom dječjem festivalu, utemeljenom 1958. godine, koji se svakog ljeta održava u kazalištu ili na pozornici između Katedrale i Gradske vijećnice, kao i na ulici