Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Naše usluge. -> Projektiranje. Natrag

IDEJNI PROJEKT - GLAVNI PROJEKT - IZVEDBENI PROJEKT

Projektiranje je skup poslova uz pomoć kojih se izrađuje projekt unutar zakonskih okvira prema Zakonom o prostornom uređenju i Zakonom o gradnji te poslovi definirani prikupljanjem cjelokupne dokumentacije u svrhu izgradnje neke nekretnine. Svaka nekretnina treba proći kroz više faza prije nego što se pusti u upotrebu, a razlikujemo tri vrste pojekta: Idejni projekt, glavni projekt i izvedbeni projekt.

Idejnim projektom se daju temeljna tehnička i funkcionalna rješenja za predmetni objekt. Može sadržavati i širu dokumentaciju ukoliko se radi o kompliciranijoj strukturi građevine, kao što su na primjer opis tehnologije građenja i raznih postupaka prilikom građenja i slično. Idejni projekt mora sadržavati podatke za obračun komunalnog i vodnog doprinosa sukladno posebnim propisima.

Glavni projekt se ovisno o vrsti objekta sastoji od geodetskog, arhitektonskog, građevinskog, elektrotehničkog i strojarskog projekta, te od troškovnika radova. Ti projekti su međusobno usklađeni, a njima se daje tehničko rješenje građevine te se dokazuju svi uvjeti koje građevina mora ispunjavati.

Prema izvedbenom projektu se gradi željeni objekt, te mora udovoljavati idejama iz glavnog projekta.